Rasbeskrivning

Sibirisk katt

Den sibiriska katten är mycket intelligent och har en stark egen personlighet. Snabbt listar katten ut vem i huset som är den så kallade ”ledaren”. Resten av familjen är likvärdiga katten själv och betraktas som flockmedlemmar.
Att en sibirisk katt älskar sin ägare villkorslöst är det ingen tvekan om! Den har ett speciellt förhållande till sin ägare. Var ägaren än går i hemmet har har den oftast katten med sig hack i häl. Den är social, nyfiken och tillgiven – ja den är helt enkelt ”one-of-a-kind”. Lätt att lära saker – då den själv tycker det är roligt, annars är det ju ingen mening med det. Det är ju katter vi pratar om trots att den ofta nämns som en hundlik katt. I Ryssland har de använts som cirkuskatter just för att de är så lättlärda.
Sibben tycker ofta om höga höjder, älskar att klättra och har definitivt inga problem att ta sig upp till den plats där den vill vara. Lagom aktiva katter som tycker om att springa och leka. Har lite små underliga ljud för sig ibland. Kommer för det mesta lätt överens med barn och andra djur i hemmet.
De är mycket duktiga jägare. Trivs utomhus samtidigt som den också trivs inomhus bara den får nog med aktivering. Leker mycket även långt upp i vuxen ålder, de anses inte vara fullvuxna förrän vid ungefär fem år.
Men kom ihåg alla katter är ju som sagt alldeles egna individer.

Rasstandard och lite kuriosa tills dess jag går på djupetet-djupet igen i fakta och standard, har haft paus några år + coronapaus.

https://www.sverak.se/kattraser/sibirisk-katt/

Sibirisk katt är kraftig och muskulös med stora, runda tassar, lång svans och kort, kraftig hals.
Huvudet är kort och trubbigt kilformat med en bred och lätt rundad panna och välutvecklade, högt satta kindben.
Nosen är bred och medium lång. Profilen har en svag inbuktning men inget stopp – i profil ger nosens övre linje ett lätt rundat intryck.
De något snedställda ögonen är stora och lätt ovala med rundad form nedtill och är placerade brett isär.
Öronen är medium i storlek, svagt framåtlutande med öppen bas och runda öronspetsar.
Sibirisk katt ska ha mycket tät päls som är relativt kort på ryggen och lång kring hals, bröst och bakben. Överpälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring. Svansen är lång med rundad svanstipp och täckt runt om med kraftiga hårstrån som inte får hänga ned.
Källa: www.sverak.se
Fifes Rasstandard, på engelska.
Den här superfina bilden nedan tillhör Johanna Fager, S*Jasiones Uppfödning
12140616_10156219365320533_167559889514439099_n
Andra rasbeskrivningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s